top of page

Med vind i seilene

for jenter i Rwanda

- Folk hjemme i Norge ble underholdt av eventyret vårt,

samtidig som de støttet en god sak. 

Hovedfoto3.jpg

Planfadder og eventyrer, Morten Nærland ombord i båten Pegasus. Foto: Privat

Året er 2018. Morten Nærland og kompisgjengen kaster loss fra Jæren i Rogaland og legger ut på en åtte ukers seiltur mot Grønland. Bak seg legger de to års planlegging og hardt arbeid. 

Obrestad - Shetland - Færøyene - Island - Grønland - Canada

Tross uttalige treningsturer i norske fjorder i forkant av ekspedisjonen, møtte de motstand på første etappe fra Obrestad til Shetland. 

- Vi mistet forseilet i en uanmeldt storm, og senere på turen hadde vi problemer med både motor og radio, men vi fikk til slutt kontaktet en norsk supplybåt ved hjelp av nødbluss, forteller Morten. 

Resten av ferden var udramatisk, spennende og vakker. Skipper Nærland husker ankomsten til Grønland som ekstra spesiell. 

- Vi ble møtt av den mektige og flotte naturen! Vi har omringet av høye fjell og knallblå hav, det var strålende sol og tjue varmegrader, minnes han fornøyd. 

Skjermbilde 2020-05-07 11.54.42.png
Skjermbilde 2020-05-07 09.58.51.png

En reise med mening

For eventyrer Nærland holdt det ikke å "bare" komme seg fra Obrestad til Grønland med vindkraft. Nei, han trengte ekstra motivasjon og opprettet innsamlingsaksjonen "Sailing Rwanda" på Facebook.

 

- Jeg har flere fadderbarn rundt omkring i verden, blant annet i Rwanda. Derfor hadde jeg lyst til å samle inn penger til et utdanningsprosjekt der. På den måten ble folk hjemme underholdt av eventyret vårt, samtidig som de støttet en god sak. Vi postet oppdateringer for hver etappe vi nådde og fikk venner til å hjelpe oss med å spre budskapet, forteller Morten. 

I løpet av ekspedisjonens åtte uker, klarte de å samle inn over hundre tusen kroner! Et beløp Morten ikke forsto betydning av, før han året etter besøkte skolen i Rwanda og fikk den varmeste velkomsten. 

- De hadde satt opp både tradisjonell dans og skuespill til ære for vårt besøk. De viste en oppriktig takknemlighet både overfor meg og Plan som organisasjon. Jeg ble helt satt ut! 

Skuespill fra fire ungdommer til ære for det norske besøket.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Fotball er en så enkel måte å skape relasjoner på, uansett hvor gammel du er, hvilket kjønn du har eller hvilken hudfarge du er født med. Det er fint! Her spiller jeg fotball med fadderbarnet mitt Abel (9), sier Morten Nærland.

KORT OM PROSJEKTET - HVA GJØR PLAN. Fakta. 

- Da vi var i seilbåten og så pengene komme inn, var det på en måte bare penger på en skjerm. Men når jeg fikk se at de hundre tusen kronene faktisk ville hjelpe 589 jenter med å fullføre utdanningen og få en lettere hverdag, gjorde det noe med meg. Jeg fikk en følelse av medmenneskelighet og glede som jeg ikke har kjent på tidligere. Jeg er glad og fornøyd 
over å ha utrettet noe som har hjulpet andre, smiler Morten.

Hvordan opprette en innsamlingsaksjon på Facebook? Morten forklarer.

 

 

 

 

 

IMG_9851ss.jpg
54525488_1199407216900876_57107074186362
bottom of page